ceturtdiena, 2016. gada 10. novembris

Kredīts auto remontam

Lai aizņemtos jebkuram nolūkam, mums jābūt pārliecībai, ka esam izlēmuši pareizi, izvēlēdamies maksāt ar naudu, kas būtībā nepieder mums. Tā kā kredīti aizvien būs ciešā saiknē ar līgumsaistību uzņemšanos, nosacījums skaidri apzināties savu atbildību ir spēkā ikviena aizņēmuma reizē. Nauda no gaisa nenokritīs - arī tas ir jāsaprot. Viegli aizņemties, ja aizdevējs neuzdod nekādus jautājumus par mūsu ienākumiem, taču tikpat viegli iekulties nepatikšanās, kad pienāk kredīta atmaksas termiņš. Ar iepriekš sacīto es tikai gribētu atgādināt, ka mums pašiem ir jābūt savu finanšu saimniekiem, un, lai cik spēcīgi aizdevējs arī nekontrolētu mūsu maksātspēju, pārsvarā viss ir mūsu - aizņēmēju rokās.
Ja esam nonākuši situācijā, kad auto pēkšņi pieprasa negaidītus izdevumus par tā remontu, ir divējāda iespēja: varam nekavējoties formēt kredītu vai apsvērt cita auto iegādi. Ja jāiegulda paliela summa, pēc kuras auto atkal kustēsies, varam palikt pie aizņēmuma. Auto varēsim pārdot arī brīdī, kad tas kustēsies, turklāt, nemānot ne sevi, ne potenciālos pircējus, novērtēt to par atbilstošu cenu.

Patēriņa kredīti vai īstermiņa ātrie aizdevumi ir vispiemērotākie automašīnas remontam. Ja mēs raugāmies uz ātro kredītu pusi tikai tādēļ, ka aizdevējs, iespējams, ir mazāk prasīgs salīdzinājumā ar bankām, kļūsim uzmanīgi un pavaicāsim sev: kāpēc izvirzījām šādu nosacījumu? Vai mūsu ienākumi nav regulāri? Vai par tiem nevaram sniegt atbilstošus pierādījumus? Gan vienā, gan otrā gadījumā tad nu pašam kredīta ņēmējam jāizsver saistību apjoms, iegūstamie plusi un zaudējumi. Sankcijas soda procentu veidā nevienu neiepriecina, bet nemitīga kredīta atmaksas termiņa pagarināšana lieki sadārdzina aizņēmumu.

Kas jāņem vērā, lai prieks par auto saglabātos, arī tiekot galā ar tehniskām ķibelēm? Visupirms jāizsver, cik lielu kredīta summu mēs varam atļauties apmaksāt katru mēnesi. Cik kārdinoši ir alternatīvo finanšu pakalpojumu sniedzēju piedāvājumi aizņemties bezprocentu kredītu pat vairākas reizes pēc kārtas! Bet - ko sacīs mūsu maciņš un ģimene, ja mēneša maksājums sasniegs teju divas trešdaļas no mūsu ienākumiem? Nepadomājot un izmantojot maksimālo piedāvājuma summu, piemēram, 300,- EUR uz 30 dienām, dažkārt arī ar jostas savilkšanu var nepietikt. Bet ņemt kredītu, lai atmaksātu iepriekšējo, ir pavisam aplams solis. Labāk maksāt ilgāk, rezultātā nedaudz pārmaksājot par pakalpojumu, taču droši nosedzot savus parādus tā, lai kredītiestādēm nākotnē nebūtu nekādu iebildumu Jūs redzēt klienta lomā atkal. Sapratīsim, cik naudas mums atliek pēc obligāto ikmēneša rēķinu apmaksas par telefonu, internetu, dzīvokli, pārtiku, transportu, un tikai tad izvēlēsimies aizņēmumu.

Salīdzināsim arī dažādu kredītiestāžu procentu likmes. Kredīts, ko aizņematies pie viena aizdevēja, var izmaksāt lētāk vai dārgāk pie cita. Jo ilgāks aizdevuma termiņš, jo kredīts izmaksās vairāk. Balanss ir kaut kur pa vidu.